Start > Run > Services.msc

Attēls

Jums vajadzētu atvērties šādam logam:
Attēls

Servisu parametrus var mainīt uzklikšķinot uz servisa ar labo peles pogu un izvēloties „properties”, kad tas ir izdarīts, properties logam vajadzētu izskatīties tā:

Attēls
Ar zilu krāsu ir apvilkts „description” logs, kurā ir aprakstīts tas, ko dara konkrētais serviss. Ar sarkano krāsu apvilktajā logā var izvēlēties sākt servisu automātiski, manuāli vai arī izslēgt . Ar zaļu krāsu apvilktās pogas būtībā ir saistītas ar „startup type” logu, ar pogām var sākt, beigt, pauzēt un atsākt servisa darbību, taču to nevar izdarīt, ja pie „startup type” ir izvēlēts „disabled” (atslēgts).

Servisu apraksts

Alerter – Vajadzīgs tad, ja jūsu dators ir daļa no tīkla un tas saņem, kā arī izsūta administratīvās trauksmes. Parasti šāds serviss nav nepieciešams un to var atslēgt, taču, ja šāda veida funkcija ir nepieciešama, tad var izvēlēties „manual” režīmu.

Application Layer Gateway Service – Šis serviss ir vajadzīgs tad, ja tiek izmantots Microsoft Internet Connection Sharing vai Internet Connection Firewall. Ja tiek izmantots kāds no šiem servisiem vai abi, tad varat izvēlēties automātisko režīmu, bet, ja jūs neizmantojat šīs iespējas, tad labāk būtu atstāt manuālo režīmu.

Application Management – Vajadzīgs tad, kad tiek instalēta vai atinstalēta programmatūra. Ieteicams atstāt manuālajā režīmā. Ja jūs esat administrators un nevēlaties, lai citiem būtu iespēja kaut ko instalēt vai atinstalēt, tad varat atslēgt šo servisu.

Automatic Updates Service – Serviss vajadzīgs, lai dators varētu automātiski lejupielādēt un instalēt jaunākos MS Windows XP atjauninājumus. Ja neizmantojat automātisko Windows atjaunošanu, tad varat atslēgt šo servisu. Ja izmantojat, tad izvēlaties automātisko režīmu. Ja serviss būs atslēgts, tas nenozīmēs, ka nevarat uzinstalēt atjauninājumus – jūs vēl joprojām varēsiet to izdarīt ieejothttp://update.microsoft.com.

Background Intelligent Transfer Service – Šis serviss atbild par datu pārsūtīšanu dīkstāves laikā. Serviss reti, kad tiek izmantots, taču tā kā ir programmas, kas šo servisu izmanto, tad labāk ir to atstāt manuālajā režīmā.

Clipbook Service – Tiek izmantots tad, ja ir nepieciešamība izmantot „copy”, „cut” un „paste” datoros, kas atrodas tīklā. Ja jums šādu iespēju izmantojat, tad atstājiet manuālajā režīmā, taču, ja neizmantojat datu izgriešanu un ielīmēšanu tīklā, tad varat servisu pilnībā atslēgt.

COM+ Event System Service – Nepieciešams sistēmas notikumu ziņošanai. Reti, kad tiek izmantots, taču, ja tas būs atslēgts pilnībā, tad sistēma dos par to paziņojumus. Tādēļ, lai nerastos liekas problēmas, ieteicams servisu atstāt manuālajā režīmā.

COM+ System Application Service – Serviss, kas kontrolē iepriekšējo servisu. Ja iepriekšējo servisu esat atstājis manuālajā režīmā, tad arī šo atstājiet manuālajā režīmā.

Computer Browser Service – Šis serviss nodrošina tīklā esošo datoru sarakstu veidošanu. Ja jūsu dators ir pieslēgts lokālajam tīklam (LAN), tad šim servisam būtu vēlams startēties automātiski, taču, ja jūsu dators nav pieslēgts lokālajam tīklam, tad es ieteiktu šo servisu atslēgt, lai lieki netērētu datora resursus.

Cryptographic Services Service – Nodrošina dažādu Windows parakstu (signatures) pārbaudi. Serviss pārbauda draivera, kas tiek instalēts parakstu. Ja draiveri nav oficiāli, tad parādās atbilstošs paziņojums. Drošības nolūkā šo servisu labāk atstāt automātiskajā režīmā.

DHCP Client Service – Ja jūsu datoram ir dinamiskā IP adrese vai tiek izmantots Internet Connection Sharing, tad atstājiet automātiskajā režīmā, taču, ja dators nav pievienots internetam, tad varat izvēlēties manuālo režīmu.

Distributed Link Tracking Client Service – Uztur saites starp NTFS failu sistēmas failiem datorā vai tīklā. Ja kā failu sistēma datoram tiek izmantota NTFS, tad ieteicamais režīms ir manuālais, taču, ja tiek izmantota FAT32 failu sistēma, tad servisu var atslēgt pilnībā.

Distributed Transaction Coordinator Service – Nepieciešams, lai nodrošinātu transakcijas starp dažādiem avotiem (datu bāzēm, ziņojumu rindām u.c.). Parasta mājas lietotāja gadījumā šis serviss ir nevajadzīgs, tādēļ varat to atslēgt.

DNS Client – Serviss saglabā domēnu vārdus iekš „cache”, lai katru reizi, kad tiek apmeklēta Web lapa, nebūtu jāpieslēdzas pie DNS servera. Ja nevēlaties, lai katru reizi tiktu meklēta IP adrese, atstājiet servisu automātiskajā režīmā. Šo servisu var mēģināt atslēgt, ja pie Internet Connection Settings ir norādīts DNS serveris, ja pēc atslēgšanas parādās kļūdas paziņojums „DNS Resolver Failed To Flush The Cache”, tad ieslēdziet atpakaļ automātisko režīmu. Ja datoram nav pievienots internets, tad serviss ir pilnībā nevajadzīgs, taču, ja internets ir pievienots, es iesaku tomēr lietot automātisko režīmu.

Error Reporting Service – Nodrošina paziņojumu, kas aicina nosūtīt kļūdas atskaiti uz Microsoft, ja gadījumā kāda programma „uzkaras”. Servisu droši var atslēgt.

Event Log – Nodrošina notikumu žurnāla ziņojumus (event log). Servisu nav iespējams atslēgt, tādēļ tam ir jāpaliek automātiskajā režīmā.

Fast User Switching Compability – Nodrošina funkciju „Switch User”, kas ir atrodama Start Menu izvēlnē iekš „Log Off” iespējas. Ja šo servisu neizmantojat, tad varat to atslēgt, taču, ja dažreiz šādu iespēju izmantojat, tad atstājiet manuālo režīmu.

Help and Support – Šis serviss ir atbildīgs par Microsoft Help and Support Center darbību. Ieteicama manuālā startēšana.

HTTP SSL – Nepieciešams paaugstinātas drošības Web lapu apskatei, tādēļ jāatstāj automātiskajā režīmā.

Human Interface Device Access – Atbildīgs par dažādu perifērijas iekārtu darbošanos. Ja nezināt vai kāda no ierīcēm izmanto šo servisu, tad atstājiet to manuālajā režīmā, taču, ja esat pārliecināts, ka neviena no perifērijas ierīcēm šo servisu neizmanto, tad varat šo servisu atslēgt.

IMAP CD-Burning ROM Service – Nodrošina iespēju ierakstīt CD ar Windows XP iebūvēto risinājumu, ja jūs CD ierakstīšanai izmantojat Windows XP iebūvēto rīku, tad atstājiet servisu manuālajā režīmā. Ja CD un DVD ierakstīšanai izmantojat kādu citu programmatūras risinājumu, piemēram, „Nero Burning ROM” vai jums nav disku rakstītājs, tad varat šo servisu atslēgt.

Indexing Service – Nodrošina failu indeksēšanu, lai paātrinātu piekļuvi tiem, taču bieži vien indeksēšanai patērētie resursi ir tik lieli, ka failu indeksēšanas serviss tikai palēnina failu ielādi. Ja jums ir jaudīgs dators, tad varat atstāt šo servisu manuālajā režīmā, pretējā gadījumā atslēdziet to.

IPSEC Services – Nodrošina dažus drošības pasākumus. Lielākajā daļā gadījumu šo servisu var atslēgt (ja esat parasts lietotājs), taču reizēm tas ir nepieciešams. Tādēļ jums pašiem ir jāizlemj vai startēt šo servisu manuāli vai arī atslēgt to.

Logical Disk Manager – Nepieciešams dažu programmu saziņai ar cieto disku. Reti, kad nepieciešams, tādēļ varat to atstāt manuālajā režīmā.

Logical Disk Manager Administrative Service – Tie paši nosacījumi, kas Logical Disk Manager, jo abi servisi darbojas kopā.

Messenger – Nosūta ziņojumus starp klientu un servisu, nav nekādi saistīts ar MSN Messenger. Šo servisu droši var atslēgt.

MS Software Shadow Copy Provider – Nepieciešams, tad, ja izmantojat Microsoft Backup Utility. Ja jūs izmantojat MS Backup Utility, tad atstājat to manuālajā režīmā, pretējā gadījumā varat to atslēgt.

Net Logon – Vajadzīgs, lai pieslēgtos Domain Controller. Ja izmantojat Domain Controller, tad atstājiet to manuālajā režīmā, ja jūs to neizmantojat, tad varat servisu atslēgt.

NetMeeting Remote Desktop Sharing – Nodrošina attālinātam lietotājam ar NetMeeting palīdzību piekļūt jūsu datoram. Ja šādu iespēju izmantojat, atstājiet servisu manuālā režīmā, bet, ja neizmantojat, tad atslēdziet to.

Network Connections – Kontrolē tīklu un ir nepieciešams, ja izmantojat lokālo tīklu vai internetu. Tādā gadījumā serviss ir jāatstāj automātiskajā režīmā, taču, ja jūsu dators nav pieslēgts tīklam, varat šo servisu atslēgt.

Network DDE – Nepieciešams, ja izmantojat ClipBook (skatīt augstāk). Ja ClipBook netiek izmantots, tad servisu varat atslēgt.

Network DDE DSDM – Attiecas tas pats, kas uz Network DDE.

Network Location Awareness (NLA) – Nepieciešams gadījumā, ja izmantojat Internet Connection Sharing. Ja Internet Connection Sharing tiek izmantots, tad izvēlaties automātisko režīmu, ja nē, tad servisu varat atslēgt.

NT LM Security Support Provider – Nodrošina Telnet un Message Queuing, ja izmantojat šīs iespējas, tad atstājiet servisu manuālā režīmā, pretējā gadījumā varat servisu atslēgt.

Performance Logs and Alerts – Ievāc informāciju par sistēmas veiktspēju. Reti kuram vajadzīgs serviss, tādēļ varat to atslēgt.

Plug and Play – Nodrošina Plug and Play ierīču darbošanos, jāatstāj automātiskā režīmā.

Portable Media Serial Number Service – Jāatstāj manuālā režīmā, ja mēdzat datoram pieslēgt portatīvos mūzikas atskaņotājus, piemēram, iPod, un pārsūtīt uz tiem dziesmas. Ja šādu iespēju neizmantojat, varat servisu atslēgt.

Print Spooler – Nepieciešams, ja jūsu datoram ir pieeja pie printera. Ja jūs printējat bieži, tad izvēlaties automātisko režīmu, ja printējat reti, tad manuālo režīmu, bet, ja jums vispār nav pieejas printerim, tad varat šo servisu atslēgt.

Protected Storage – Tiek izmantots slepenu datu glabāšanai (paroles utt.). Ieteicams atstāt servisu automātiskā režīmā.

QoS RSVP – Nodrošina tīkla noslodzes kontroli. Šo servisu varat atslēgt, jo tas patērē tīkla resursus un labums no tā darbošanās praktiski nav jūtams.

Remote Access Auto Connection Manager – Nodrošina pieslēgšanos tīklam, kad to pieprasa programma. Ja jūsu dators ir pieslēgts tīklam, izvēlaties automātisko režīmu, bet, ja dators nav pievienots tīklam – manuālo.

Remote Access Connection Manager – Serviss nepieciešams, ja izmantojat Internet Connection Sharing un tas var būt nepieciešams arī darbā ar internetu. Tāpēc, ja jūsu dators ir pieslēgts tīklam, izvēlaties automātisko režīmu, pretējā gadījumā varat šo servisu atslēgt.

Remote Desktop Help Session Manager – Ja izmantojat Remote Desktop, tad atstājiet manuālajā režīmā, ja Remote Desktop netiek izmantots, tad servisu varat atslēgt.

Remote Procedure Call (RPC) – Viens no svarīgākajiem servisiem. No tā ir atkarīga daudzu citu servisu funkcionēšana, tāpēc tam obligāti jābūt automātiskajā režīmā.

Remote Registry – Šis serviss nodrošina iespēju attālinātiem lietotājiem mainīt jūsu datora reģistru. No drošības viedokļa bīstams serviss, tādēļ būtu ieteicams šo servisu atslēgt. Taču dažas programmas var izmantot šo servisu, tāpēc to var atstāt arī manuālajā režīmā – izvēle ir jūsu rokās. No pieredzes varu teikt, ka man šis serviss ir atslēgts un tas līdz šim problēmas nav sagādājis.

Removable Storage – Nodrošina atvienojamo iekārtu darbību (piemēram, rezerves kopiju veidošanai paredzētās iekārtas). Ja šādu iespēju neizmantojat, varat atslēgt servisu. Serviss neietekmē CD/DVD/FDD darbību.

Routing and Remote Access – Reti kad nepieciešams serviss (nodrošina tīkla maršrutēšanu noteiktos apstākļos), tādēļ ieteicams to atslēgt.

Secondary Logon – Nodrošina iespēju izmantot Run As… funkciju lietotājam ar limitētām privilēģijām, lai tādā varētu startēt ādu programmu ar augstākas pakāpes lietotāja paroli. Ja tiek izmantots Run As…, tad atstājiet to manuālā režīmā, ja Run As… netiek izmantots, tad varat servisu atslēgt.

Security Accounts Manager – Nodrošina noteiktas informācijas drošu saglabāšanu lokālam lietotājam. Ieteicaman manuālā startēšana.

Security Center – Pieejams tikai Windows XP SP2 versijā. Serviss atbild par Security Center darbību. Ja jums nav pretenziju pret Security Center darbību, tad atstājat automātisko režīmu, savukārt, ja jūs šis serviss kaitina vai kādā veidā traucē, varat to atslēgt. Būtībā nepieciešams, tad, ja uz datora nav ugunsmūris (firewall) un antivīruss.

Server – Ja jūs esat noshareojis failus, printeri vai interneta pieslēgumu, tad servisa startēšanus atstājiet automātisku, taču, ja dators nav pievienots tīklam, atslēdziet servisu.

Shell Hardware Detection – Microsoft nesniedz sīkāku informāciju par šo servisu, taču tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts ar AutoPlay funkciju, kad, piemēram, tiek pievienota USB zibatmiņa (flash atmiņa) vai digitālais fotoaparāts. Ietiecams atstāt automātiskā režīmā.

Smart Card – Nepieciešams, ja izmantojat Smart Card, ja Smart Card netiek izmantotas, tad atslēdziet šo servisu.

System Event Notification – Šis serviss seko līdzi dažādiem sistēmas notikumiem: ielogošanos, tīklam un citām lietām. Tas, vai šis serviss ir vajadzīgs, ir atkarīgs no tā, kādas programmas ir uzinstalētas datorā, jo ir vairākas programmas, kurām šis serviss ir nepieciešams. Drošības dēļ jāatstāj automātiskajā režīmā.

System Restore Service – Nodrošina System Restore darbību, ja izmantojat šo Windows XP iespēju, tad atstājiet servisu automātiskajā režīmā, pretājā gadījumā varat servisu atslēgt.

Task Scheduler – Šis serviss nodrošina iespēju likt izpildīties programmām pēc noteikta grafika, piemēram, palaist antivīrusu 2x nedēļā. Ja izmantojat Task Scheduler, tad ieteicams atstāt servisu automātiskajā režīmā, ja neizmantojat – varat to atslēgt.

TCP/IP NetBIOS Helper – Nodrošina NetBIOS funkcionēšanu. NetBIOS ir lietojumprogrammu un operētājsistēmu sadarbības procedūru kopums, kas lokālajam tīklam pievienotajiem datoriem nodrošina iespēju izmantot tīkla resursus. Ar īpašas instrukciju kopas starpniecību, sistēma NetBIOS dod iespēju lietojumprogrammām pieprasīt zemāko slāņu pakalpojumus, kas nepieciešami, lai organizētu sesijas starp tīkla stacijām. Ja jūsu tīkls neizmanto NetBIOS vai arī dators nav pieslēgts tīklam, tad atslēdziet šo servisu, pretējā gadījumā izvēlaties manuālo režīmu.

Telephony – Nodrošina to programmu atbalstu, kas kontrolē telefonijas ierīces un uz IP bāzētus balss savienojumus. Ieteicams atstāt manuālajā režīmā.

Telnet – Nodrošina iespēju attālināti pieslēgties datoram un izpildīt tajā jebkuras darbības. Tas rada drošības draudus, tādēļ, ja vien nav īpaša nepieciešamība atstāt aktivizētu šo servisu, atslēdziet to.

Terminal Services – Serviss nodrošina iespēju vairākiem lietotājiem interaktīvi pieslēgties datoram. Nepieciešams Fast User Switching, Remote Assistance, Remote Desktop un Terminal Server darbībai. Ja izmantojat kādu no augstāk minētajām lietām, tad šo servisu atstājat automātiskā režīmā, ja nevienu no augstākminētajiem servisiem neizmantojat, tad varat atslēgt šo servisu.

Uninterruptable Power Supply – Atbild par UPS (nepārtrauktās barošanas bloku, nejaukt ar parastu barošanas bloku) darbību. Ja izmantojat UPS, tad šo servisu izmantojat automātiskā režīmā. Ja UPS neizmantojat, servisu varat pilnībā atslēgt.

Volume Shadow Copy – Saistīts ar Microsoft Backup Utility. Ja jūs izmantojat MS Backup Utility, tad šo servisu atstājiet manuālā režīmā, taču, ja neizmantojat Backup Utility, tad varat šo servisu atslēgt.

WebClient – Nodrošina iespēju uz Windows bāzētām programmām izveidot un piekļūt internētā bāzētiem failiem, un tos mainīt. Labākai funkcionalitātei būtu labāk atstāt servisu manuālajā režīmā, taču drošības apsvērumu dēļ, savukārt, būtu labāk atslēgt šo servisu.

Windows Audio – Atbild par visu, kas saistīts ar skaņu. Atstājiet to automātiskajā režīmā.

Windows Image Acquisition (WIA) – Nodrošina digitālo kameru, skeneru un Web kameru darbību. Ja izmantojat kādu no tiem, varat atstāt manuālo startēšanu, bet, ja neizmantojat, tad varat atslēgt šo servisu.

Windows Installer Service – Nepieciešams programmu, kas izmanto .msi instalēšanas failus, instalēšanai. Ieteicams atstāt manuālajā režīmā.

Windows Management Instrumentation – Serviss nepieciešams, lai korekti darbotos lielākā daļa programmatūras, jāatstāj automātiskajā režīmā.

Windows Management Instrumentation Driver Extensions – Nodrošina menedžēšanas informāciju uz un no draiveriem. Ieteicams atstāt manuālajā režīmā.

Windows Time – Nodrošina iespēju sinhronizēt laiku ar laika serveriem internetā. Ja laika sinhronizēšanu neizmantojat, droši atslēdziet šo servisu.

Wireless Zero Configuration – Serviss nepieciešams tikai bezvadu tīklu adapteru automātiskai konfigurēšanai. Ja jūsu dators nav pieslēgts bezvadu tīklam, tad atslēdziet šo servisu, taču, ja tas ir pieslēgts bezvadu tīklam, atstājiet automātisko startēšanos.

WMI Performance Adapter – Nodrošina veiktspējas bibliotēku informāciju no WMI HiPerf nodrošinātājiem. Parasti nevajadzīgs serviss, tādēļ to var atstāt manuālajā režīmā vai pat pilnībā atslēgt.

Workstation – Serviss, uz kuru ir pilnībā balstīta sistēmas funkcionalitāte, obligāti jāatstāj automātiskais režīms.

Tagad varat ķerties klāt sava Windows XP optimizācijai! Atcerieties, ka servisi ir atkarīgi arī no tā vai jums ir Windows XP Home vai Proffesional edition, kā arī vai jums ir instalēta kāda no servisa pakām, piemēram, SP2. Daudzas instalētās programmas izveido savus servisus, tādēļ nebrīnieties, ja jums uzrādās vairāk servisu, nekā ir šajā rakstā.



Related Posts with Thumbnails

Comments

comments