Sveicināti!

Liela daļa no jums noteikti zin, ka Windows nav vienīgā operētājsistēma pasaulē. Pastāv arī daudzas citas, tostarp Linux.
Lai iedrošinātu citu, ja ne lietot, tad vismaz pamēģināt kādu no Linux distributīvām, tika izveidota neliela pamācība Ubuntu 9.04 uzstādīšanai. Kāpēc tieši Ubuntu? Tādēļ, ka tā ir Linux pasaules iesācējiem viena no draudzīgākajam distributīvām.

Kur iegūt?

Vienkāršākais veids ir lejuplādēt Ubuntu *.iso no interneta un ierakstīt diskā. Lejuplādēt var 32bit versiju šeit un 64bit versiju šeit
Lejuplādēto failu jāraksta diskā kā parastu CD/Disk image.

Kas tālāk?

Tālāk, kad disks ir veiksmīgi ierakstīts, tas jāievieto atpakaļ datora CD lasītājā un dators jārestartē. Jāpārliecinās, ka datora BIOSā, ka pirmā boot ierīce ir uzstādīts cd/dvd rom, jo savādāk nekas nenotiks. Ja tas ir izdarīts, dodamies tālāk.

Instalācijas process

Ja viss ir pareizi izdarīts, būtu jāparādās šādai izvēlnei, kurā izvēlamies instalācijas valodu. Tā kā dzīvojam Latvijā, tika izvēlēta mūsu nacionālā valoda
Izvēlamies valodu un spiežam Enter

7c0213nfppsjna2c4

Tālāk tiek piedāvāts startēt Ubuntu kā Live CD vai instalēt uzreiz. Lai aiztaupītu laiku, izvēlamies Instalēt Ubuntu un spiežam Enter

vq8368zakjovb5jwksh

Šeit mums tiek piedāvāts izvēlieties turpmākā instalācijas procesa un gala sistēmas valodu. Latviešu, protams

3gximhbjzov4mz7rmwhi

Izvēlamies laika joslu. Ja kā valoda tika izvēlēta Latviešu, tad šeit neko mainīt nevajag.

i8s2aimg2rhunvs166

Klaviatūras izkārtojums. Šeit izvēlamies Izvēlēties savu, Latvian -> Latvian Apostrophe () variant
šis izkārtojums ļauj likt garumzīmes gan ar visiem ierasto apostrofa pogu, gan ar Alt Gr .

6iqe3jc5altifcd2pkj

Cietā diska sadalīšana. Šeit ir pieejami divi varianti priekš iesācējiem, kur instalācija pati izveido partīcijas pēc saviem ieskatiem un viens priekš lietpratējiem, kas piedāvā partīcijas veidot pašam. Šoreiz iesim vieglāko ceļu. Ir divas iespējas – instalēt Ubuntu blakus jau esošai operētājsistēmai un ielādes laikā izvēlēties kuru lādēt, vai instalēt pa visu disku, kas dzēsīs tajā esošo operētājsistēmu un instalēs virsū Ubuntu. Šeit izvēle paliek jūsu ziņā.

vuyq62v05bwwk9izu5o

Lietotāja informācija. Šeit ievadam savu vārdu, vārdu ar kuru pieslēgsimies sistēmai, paroli (vēlams sastādīt paroli, kas satur vismaz 2 mazos, vismaz divus lielos burtus un vismaz divus ciparus, bet tajā pat laikā viegli iegaumējamu, jo to bieži vajadzēs tālākajā darbā) un sistēmas nosaukumu. Vel tiek piedāvāta iespēja izvēlēties, vai startējot Ubuntu tiks prasīta parole vai nē.

xl76xruqj55es03l0d5

Ja parole izrādījusies pārāk vienkārša, tiks ieteikts to nomainīt. Ja nu galīgi nespējam izdomāt ko sarežģītāku, šo ieteikumu var ignorēt nospiežot pogu Turpināt

yksrxjohf9iulvpo2d6

Pārbaudām vēlreiz vai viss ir kā nākas, un spiežam Instalēt

sa3q4x8x3swhiug93do

Gaidām kamēr sistēma ieinstalēsies

b3a63jrtnjzbkwias8o2

Kad instalācija būs pabeigta, tiks piedāvāts restartēt datoru lai sāktu darbu jaunaja sistēmā

kqzd4d1t6w0zi5gzin2

Izņemam disku no CD lasītāja un spiežam Enter

izxxe5kbyon0504x3ezo

Ja viss noritējis veiksmīgi, mums ir uzinstalēts Ubuntu

u3bph7im8mpt73tlwtwo

Pie instalācijas procesa ir pieskaitāma ar updeitu instalēšana, ko Ubuntu pats piedāvā. Lai kā arī negribētos, tomēr šo posmu nedrīkst izlaist.

l7ceoppu7f6j0hlokq5

Pamācību pievienoja: pagalms



Related Posts with Thumbnails

Comments

comments