Pērkot datoru, mūsdienās lielākā daļa cilvēku pievērš uzmanību galvenokārt tādām lietām, kā procesoram, operatīvās atmiņas daudzumam, video kartei, cietā diska izmēram, pat DVD rakstītāja esamībai, taču ļoti reti kurš pievērš uzmanību mātesplates izvēlei un vēl mazāku uzmanību barošanas bloka kvalitātei. Tādēļ aplūkosim, kādēļ datora barošanas bloka (jeb PSU) iegādei būtu jāpievērš ne mazāka uzmanība, kā, piemēram, video kartes vai procesora iegādei.

Visticamāk, ka lielākā daļa no Jums ir barošanas bloku iegādājusies kopā ar sava datora korpusu, kuru parasti cilvēki izvēlas skaistāko un lētāko, taču lētākie automātiski nozīmē arī mazākas jaudas barošanas bloku, kas nepavisam nebūtu ieteicams.

Pieņemsim, ka Jūs stāvat veikalā pie plaukta un tomēr pērkat barošanas bloku atsevišķi, taču, skatīdamies uz tiem, domājat: “Priekš kam man būtu vajadzīgs kaut kāds 300W barošanas bloks par, piemēram, 30Ls, ja reiz ir, piemēram, 650W barošanas bloks par 13Ls?”.

Patiesībā ir tā, ka šiem lētajiem virs 300-350W barošanas blokiem reālā jauda ir nereti tikai 250-300W. Āķis ir tajā apstāklī, ka lētā gala barošanas blokiem (tautā tiek saukti arī par “noname” barošanas blokiem) lielākā daļa strāvas stipruma ir uz mazāk vajadzīgajām +5V un +3,3V līnijām, nevis uz vissvarīgākās +12V līnijas, kā arī spriegums ļoti stipri lēkā.

Svarīgākā līnija barošanas blokos ir tieši +12V līnija, jo ar to barojas liela daļa datora komponenšu un tā arī visvairāk tiek noslogota. Šis arī ir tas parametrs, pēc kura gana labi var noteikt barošanas bloka efektivitāti. Neiespringstot ar tehniskiem skaidrojumiem un izklāstiem, var pateikt, ka vairāk ir labāk. Protams, nevajag arī pārspīlēt – vidusmēra datoram pilnībā pietiks ar 18-20 ampēriem uz +12 voltu līnijas.

Kas var notikt, ja tiek lietots nekvalitatīvs barošanas bloks?

1) Barošanas bloks “nosvilst”, taču nekas cits nenotiek (diezgan rets gadījums). Jūsu dators vienkārši nestrādā, kamēr nav nomainīts barošanas bloks.
2) Barošanas bloks pārdeg un sev līdzi “parauj” arī procesoru, video karti, cietos diskus un daudzas citas iekārtas (protams, ne vienmēr visas uzreiz – var būt arī, piemēram, tikai viena no šīm iekārtām, taču var arī gadīties, ka tiek sabojātas visas minētās iekārtas). Nauda, kuru Jūs esat ietaupījis uz barošanas bloka rēķina nu ir pazaudēta (ne vienmēr šādas datordetaļas garantijā tiks samainītas, jo tā būtībā nav, piemēram, procesora ražotāja vaina).
3) Barošanas blokam nekas nenotiek, taču no sprieguma pārlieku lielas amplitūdas tiek bojāta kāda no datora komponentēm (visbiežāk cietais disks). Attiecīgi, ir zaudēti dati – piemēram, vairāku gadu ģimenes fotogrāfijas.
4) Var arī nebūt tik traki un vienkārši izdalīties pārlieku liels siltums, kas karsē pārējās datora komponentes un izraisa papildu troksni datorā.
5) Var uzpūsties kondensatori, kas arī ir bīstami.
6) Dators var bieži šķietami ne no kā restartēties vai izslēgties. Kādā jaukā dienā tas var izraisīt cietā diska datu zudumu.

Ko būtu jāņem vērā, iegādājoties barošanas bloku?

1) Ražotājs. Latvijā izplatītākie no labajiem barošanas blokiem ir Antec, Enermax, FSP, HEC, OCZ, Zalman, Akasa, arī Seasonic. Šie barošanas bloki tiek izgatavoti striktas kvalitātes kontroles uzraudzībā. Tie ir smagi (ļoti viegls kvalitātes noteikšanas rādītājs) un tajos nav ekonomēts uz detaļām (kondensatoriem u.c.). Normāla barošanas bloka cena sākās no aptuveni 20-25 latiem un beigu robežu cenai var arī neatrast.
2) Ampēru daudzums uz +12V līnijas, vēlams, lai būtu divas +12V līnijas.
3) Over Voltage Protection (pārsprieguma aizsardzība) esamība – ir gadījumi, kad elektrotīkla nestabilās darbības rezultātā datora barošanas bloks no elektrotīkla saņem elektrību ar krietni vien lielāku spriegumu, nekā tas ir norādīts tehniskajos parametros. Šajās reizēs mēs varam būt pateicīgi pārsprieguma aizsardzībai par to, ka dūmu mākoņa un milzīgu izdevumu vietā mūs piemeklēja tikai sistēmas izslēgšanās. Būtībā būtu jāizvēlas barošanas bloki ar Active PFC, kas nozīmē Power Factor Correction…
4) Vēlams, lai ventilators būtu 120mm, jo tad barošanas bloks tiks labāk atdzesēts, kā arī tas būs klusāks.
5) Cena. Mēs ieteiktu ne lētāku barošanas bloku par 20Ls (ja ir mūsdienīgs dators), savukārt, ja dators nav sevišķi jauns, tad noteikti pietiks arī ar barošanas bloku ~15Ls vērtībā.
6) Visbeidzot konkrētā datora enerģijas patēriņš, kuru var aprēķināt šeit. Ja nezināt kādu no datora komponentēm, tad lieti varētu noderēt bezmaksas programma Everest home edition.
7) Atsauksmes no interneta portāliem. Piemēram, Tom’s Hardware guide ir ļoti laba sadaļa ar barošanas bloku testiem vai arī Hexus.net testi.

Nobeigumā vēlētos Jums ieteikt lieki neriskēt. Absolūti noteikti ir vērts izdot papildus naudu par kaut vai HEC vai FSP barošanas blokiem, kuri ir lētākie no kvalitatīvajiem barošanas blokiem, jo tas tomēr ir daudz lētāk, nekā pirkt, piemēram, jaunu procesoru. Starp citu, tā tiks ietaupīts arī uz elektrības rēķina, jo dārgā gala barošanas blokiem ir daudz augstāka efektivitāte, kas nozīmē to, ka tiem ir nepieciešams mazāks enerģijas daudzums, lai saražotu tos pašus 300W, kā citiem.

Pamācības autors: Ungus
www.moddings.lv



Related Posts with Thumbnails

Comments

comments